
Rödvinsbräserat nötkött
Ingredienser
10 personer
- 1,2 kg nötkött (bog, rygg eller lägg), skuret i stora bitar
- salt och nymald peppar
- 25 g smör
- olja till stekning
- 200 g rökt bacon, skuren i tärningar
- 300 g champinjoner, halverade
- 3 klyftor vitlök, finhackade
- 2 stora morötter, skurna i skivor
- 2 stjälkar selleri, skurna i skivor
- 2 msk tomatpuré
- 25 g vetemjöl
- 375 ml rött vin
- 40 g OSCAR® Oxfond koncentrat
- 500 ml vatten
- 2 lagerblad
- 4 kvistar timjan
Förberedelse
- Torka av köttet och krydda med salt och peppar. Hetta upp olja och smör, bryn köttet och lägg sedan åt sidan.
- Stek bacon och champinjoner i samma panna och ta upp dem när de är klara, låt fettet vara kvar i pannan. Ställ åt sidan till servering.
- Lägg sedan vitlök, morötter och selleri i grytan och fräs i några minuter.
- Rör ner tomatpuré, strö över mjöl och rör om. Häll i rödvinet, koka upp och skrapa botten för att få smak, tillsätt sedan OSCAR® Oxfond koncentrat, vatten, lagerblad och timjan.
- Lägg tillbaka nötköttet, täck över och låt sjuda i 2,5-3 timmar på låg värme.
- När köttet är mört, tillsätt de brynta champinjonerna och baconet.
- Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer OSCAR® Oxfond koncentrat.