Rödvinsbräserat nötkött

Rödvinsbräserat nötkött


Ingredienser

10 personer

  • 1,2 kg nötkött (bog, rygg eller lägg), skuret i stora bitar
  • salt och nymald peppar
  • 25 g smör
  • olja till stekning
  • 200 g rökt bacon, skuren i tärningar
  • 300 g champinjoner, halverade
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 stora morötter, skurna i skivor
  • 2 stjälkar selleri, skurna i skivor
  • 2 msk tomatpuré
  • 25 g vetemjöl
  • 375 ml rött vin
  • 40 g OSCAR® Oxfond koncentrat
  • 500 ml vatten
  • 2 lagerblad
  • 4 kvistar timjan

Förberedelse

  1. Torka av köttet och krydda med salt och peppar. Hetta upp olja och smör, bryn köttet och lägg sedan åt sidan.
  2. Stek bacon och champinjoner i samma panna och ta upp dem när de är klara, låt fettet vara kvar i pannan. Ställ åt sidan till servering.
  3. Lägg sedan vitlök, morötter och selleri i grytan och fräs i några minuter.
  4. Rör ner tomatpuré, strö över mjöl och rör om. Häll i rödvinet, koka upp och skrapa botten för att få smak, tillsätt sedan OSCAR® Oxfond koncentrat, vatten, lagerblad och timjan.
  5. Lägg tillbaka nötköttet, täck över och låt sjuda i 2,5-3 timmar på låg värme.
  6. När köttet är mört, tillsätt de brynta champinjonerna och baconet.
  7. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer OSCAR® Oxfond koncentrat.

Products used in the recipe